neděle 29. ledna 2017

Jennifer L. Armentrout – Seznam mrtvých

O čem to je?:

Ella se před pár měsíci rozešla se svým přítelem Gavinem. Na začátku nového školního roku se s kamarádkou Linds rozhodnou, že si poslední rok na střední škole užijí naplno. Ovšem cestou z večírku je Ella přepadena neznámým útočníkem a všechno se změní. Sedmnáctiletá studentka se ocitá v centru vyšetřování pokusu o vraždu, přesto se snaží vrátit do zaběhlých kolejí.

Ella nedokáže setřást pocit, že ji někdo sleduje. Když se začnou záhadně ztrácet její spolužačky a objevovat mrtvá těla, dívka začne podezírat i své nejbližší přátele, včetně pohledného trenéra sebeobrany Jensena. Navíc se zdá, že vraždy mají něco společného se starou nešťastnou událostí. V malém virginském městečku Ella náhle neví, komu může věřit.

Seznam mrtvých je napínavý thriller pro mládež protnutý romancí, něco jako filmový Vřískot namíchaný s autorčiným románem Neohlížej se.


Co já na to?:

Bohužel se mi u téhle knihy stalo to, co se stát nemělo. Já se na tuto knížku vážně těšila, autorka patří k mým oblíbeným, i když jsou její knihy spíše pro mládež. Jenomže když jsem knihu rozbalovala z balíku, tak mi spadla na zem a nešťastně se otevřela na posledních stránkách. A když jsem jí zvedala, tak se moje oči přilepily na pár řádek a no prostě jsem zjistila, kdo je vrah. Takže co teď? Já to nesnáším, když vím, kdo je vrah a tak jsem si řekla, že počkám pár týdnů, že to třeba zapomenu. No nezapomněla, ale i tak jsem se do ní pustila.

V anotaci je napsáno, že se jedná o napínavý thriller pro mládež, něco na způsob Vřískotu a podobný Neohlížej se, což je předchozí autorčina knížka (recenze zde). No Vřískot jsem kdysi dávno viděla, moc si z toho nepamatuju, ale tohle rozhodně má do hororu daleko. A thrillerem už bych to taky nenazývala. Pro mládež je to rozhodně, ale spíš je to taková romance s detektivní zápletkou prošpikovaná thrillerovými prvky.

Knížka je o sedmnáctileté Elle, která je zrovna singl a nastupuje do maturitního ročníku. Protože zatím nezažila pořádný studentský život, s kamarádkou si chtějí poslední rok ve škole pořádně užít. Což se jim ve finále splní, ale jinak než by chtěly. Děj začíná na večírku u spolužáka v poslední den prázdnin. Cestou k autu je Ella přepadená neznámým útočníkem, který se jí pokusí zabít. Na poslední chvíli ji zachrání kamarád z dětství Jensen. S Jensenem je to takové zamotané. Ella byla do něho kdysi zamilovaná, jenomže pak se stalo neštěstí a to je od sebe oddělilo. Jensen se na pár let odstěhoval a po návratu spolu nepromluvili ani slovo a Jensen randil s jinými dívkami. Ella chodila dva roky s Gavinem, který patřil do jejich dětské party.

Po přepadení se Ella rozhodne naučit se sebeobranu a školní poradkyně jí pošle do tělocvičny, kde Ella zjistí, že jejím instruktorem bude právě Jensen. Dochází k jejich sblížení, ale než se dají dohromady, následují další události. Ella nalezne mrtvou spolužačku, která se již pár týdnů pohřešuje a vzápětí dochází ke zmizení další spolužačky. Navíc další dívka nachází ve své brašně mrtvého ptáčka a Elle další mrtvý ptáček přistane na okně. Když se Ella zamýšlí nad důvody zmizení spolužaček a nad celkovou situací, dochází ke zjištění, že by vše mohlo být spojenou s nešťastnou událostí z minulosti, na kterou se Ella snaží zapomenout. Vypadá to, že se někdo rozhodl pomstít.
Tak tady bych popis děje ukončila. Ono vlastně nevadilo, že jsem věděla, kdo vraždí, protože i kdybych to nevěděla, tak v půlce knihy už je to naprosto jasný. Vůbec není těžké přijít na to, kdo je vrah, stačí jenom pozorně číst a máte to. Například u Neohlížej se, tam jsem vraha nedokázala určit a na konci jsem byla překvapená.

Ještě pár slov k samotnému motivu. Tady budu trošičku spoilerovat, tak když tak přeskočte tenhle odstavec. No motiv je trošku rozpačitý a podle mě nedopracovaný. Jako důvod je celkem pochopitelný, ale proč po takové době a proč chtěl zabít zrovna Ellu, když k ní měl takový vztah, jaký měl. Zvlášť když vezmu v úvahu, že Ella žila s pocitem viny, takže byla dostatečně potrestána. No nevím, přišlo mi to trochu nedomyšlené. Další věcí, kterou bych změnila je to, že Ella vlastně našla všechny mrtvoly a pak jak se poprala s vrahem, no já nevím, jestli to bylo úplně nutný.

Samotný děj se vesměs točí okolo vztahu Elly a Jensena a jejich postupné sbližování. Navíc se tu hodně řeší minulost. A občas se najde mrtvola a občas zmizí spolužačka. Do napínavého thrilleru to má daleko, protože to vůbec není napínavé. Spíš vás dopředu pohání zvědavost, kdo a proč. Možná na konci, kdy děj graduje a útočník útočí ze všech stran, tak tam by se to i napínavým thrillerem nazvat dalo.

Na konec bych řekla, že kniha je opravdu spíše pro mladé čtenáře. Pro mě to byla spíše taková oddechová knížka na jedno odpoledne, ale zase nebylo to špatné.


Hodnocení: 60% - takový průměr, neurazí ale ani nenadchne. 

Pokud byste si knihu Seznam mrtvých chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Od autorky už jsem četla více knížek a ještě mě nezklamala :) Tak i od Seznamu mrtvých jsem čekala více, no uvidím až se do něj začtu, jaký bude :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky :) no tohle je pro mě první menší zklamání s touto autorkou, bohužel jsem čekala něco více, ale tak třeba se ti to bude líbit :) Ty se měj taky krásně :)

    OdpovědětVymazat