sobota 13. května 2017

Jojo Moyes – Jeden plus jedna

O čem to je?:


Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu – a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové.

Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku Najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život…


Co já na to?:

Spisovatelku Jojo Moyes mám moc ráda, naprosto miluju její knihu Než jsem tě poznala, Poslední dopis od tvé lásky a tak. Jsem zvyklá, že autorka umí napsat hluboký, milostný příběh, který vás vezme za srdce. Něco podobného jsem čekala i od této knihy…

Jess vlastní společně se svojí kamarádkou úklidovou firmu. Manžel jí opustil a nechal jí samotnou se dvě dětmi. S malou dcerou Tanzii, která je matematický génius a klasický rozsah učení ve škole už je pro ní není nedostačující a ona potřebuje docházet do soukromé elitní školy, která by jí mohla nabídnout výuku, kterou potřebuje. Pak je tu šestnáctiletý Nicky, který je ve škole šikanován za svůj emo vzhled a co je nejlepší, není Jessiným synem, ale ona ho přesto vychovává jako svého.

Dceřin matikář domluví Jess schůzku s ředitelem prestižní školy, Jess se sice s ředitelem domluví, že dcera nastoupí a škola je navíc ochotná dát Jess velmi výhodné stipendium, ale pořád je potřeba doplatit velkou sumu peněz. Jedinou Jessinou šancí na získání peněz je dopravit dceru do Skotska na matematickou olympiádu, kde je hlavní výhrou potřebná částka. Jenomže ona nemá ani na lístek na vlak.

Na druhé straně je Ed. Ed si našel přítelkyni, bývalou spolužačku, do které byl společně se svým nejlepším kamarádem zamilovaný. Ed je navíc majitelem počítačové firmy a zrovna vytvořili software, který má velkou šanci na úspěch. Jenomže vztah s dávnou spolužačkou vezme rychle za své, slečna je doslova nesnesitelná a aby se jí Ed zbavil, poradí jí, aby si nakoupila akcie jeho firmy, protože ví, že jí za nedlouho vynesou pořádný balík. Jenomže slečna toho zneužije a Ed čelí obvinění ze zpronevěry a vyzrazení obchodního tajemství. Po poradě se svým právníkem se ukryje ve svém letním sídle v Jessině městečku. Aby toho nebylo málo, Jess mu uklízí barák. Jednoho dne se tak opije, že v taxíku, do kterého ho Jess naložila, ztratí pořádný balík peněz.

Jess si peníze nechá, ale přesto se rozhodne na olympiádu odjet a peníze Edovi vrátit. Jenomže pak se dostane do potíží a Ed jí nabídne, že jí i celou rodinu odveze do Skotska, kam stejně musí jet za nemocným otcem. A dobrodružství začíná.

Většina knihy se odehrává na cestě na olympiádu. Doslova polovinu knihy stráví naši hrdinové v autě, kde se odehrává velká část příběhu. Já nevím, knihu bych asi zařadila do těžce oddechové četby, nějaký hluboký srdceryvný příběh nečekejte.

Knížka je dobře napsaná, je čtivá, čte se rychle, Jojo Moyes opět ukázala, že napsat román umí. Ale něco tomu hrozně chybělo. Ačkoliv se autorka snažila, jak mohla, já se u toho docela nudila.
Postava Jess je vykreslená jako utahaná matka od dvou dětí, která kdysi byla divoká a nespoutaná, než otěhotněla s místním balíkem. Bývalý manžel jí miloval takovou, jakou kdysi bývala a tahle zodpovědná Jess se mu nelíbí a manželství šlo prostě do háje. A Jess velmi ráda vzpomíná na divoká léta a pořád vzdychá, že taková jako je teď nebývala. Navíc mi přijde, že to tu trochu autorka přepískla, přišlo mi to jako z levných románků pro ženy, kdy chudá holka potká boháče a vezmou se a je z toho láska až navěky.

Proti tomu Ed je jasný ajťák, který rozumí počítačům, ale ne běžnému životu. Rodiče zklamal, zejména otce, sestra mu závidí úspěch, a on už se po druhé nechal napálit od ženské. Je naprosto nepraktický, a tak trochu naivní. V knížce je vyobrazen jako bručoun, který je z Jess naprosto zděšený, a navíc polovinu knihy lituje, že jí nabídl pomoc. A to ještě netuší, že ho Jess okradla.
Nu ať už to neprodlužuji, prostě a jasně, nic moc. Jako dobrá oddechovka oki, když skousnete, že polovinu knihy jedou jenom do Skotska. Za mě tak trochu ztráta času, docela jsem se nudila a doufám, že to je jenom jedna nepovedená knížka od této autorka. Protože vím, že ona umí.


Hodnocení: 40%.

Pokud byste si knihu Jeden plus jedna chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Od této autorky jsem ještě nic nečetla, ale rozhodně se to chystám brzy napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :), Jojo je skvělá, ale doporučila bych začít Než jsem tě poznala nebo Poslední dopis od tvé lásky, to jsou hodně silné knížky :)

      Vymazat