úterý 25. října 2016

Alan Russel – La Loba

O čem to je?:


V rozmezí tří let se v hlubinách zmrzlé Aljašky ztratí dvě mladé ženy. Tváří v tvář nehostinné krajině je ruka zákona liknavá a nedůsledná, ale sewardský seržant Hamilton a Greg Martin, manžel první zmizelé, mezi oběma případy vidí jasnou spojitost. Společně jdou po stopách tajemného Grizzlyho Adamse, drsného zálesáka skrývajícího se v divočině. Mezitím se Nina, druhá žena násilím držená v pustině, připravuje na největší klání svého života, v němž zvítězit znamená přežít.

Z hlavního proudu žánrové literatury tento thriller vyděluje prostředí Aljašky, v níž se snoubí nedotčenost přírody s extrémní izolovaností. Americký stát s nejnižší hustotou zalidnění se stává jedním z protagonistů příběhu a kromě zábavy tak čtenáři poskytuje i řadu fascinujících reálií.


Co já na to?:

Já vlastně nevěděla, co si o této knize mám myslet, když jsem si jí vybírala. Čekala jsem klasickou detektivku z nevšedního prostředí, ale pěkně jsem se spletla. Tady se jedná o thriller spojený s detektivkou.

A o čem že to tedy je? Mladičká Elese tráví líbánky se svým novomanželem Gregem Martinem na výletní lodi ploucí okolo Aljašky. Při jedné zastávce se rozhodne Elese obejít místní obchody a Greg zůstává na lodi. Elese se ale z výletu nevrátí a zoufalý Greg se obrátí na místní policii. Od začátku ho ale podezřívá místní detektiv Hamilton.

O tři roky později přilétá na Aljašku za prací mladá Nina. Nina je čerstvě zasnoubená s americkým kongresmanem, který patří k americké šlechtě a jedná se o starého mládence, který se do mladé Niny zamiloval a hodlá tak ukončit své staromládenectví. Nina ovšem tolik zamilovaná není a je zoufalá z mediální pozornosti, jaké se jí díky zasnoubení dostává. Nina pochází z movité rodiny, má slušnou práci a je zhýčkaná blahobytem. Při procházce městem je ale přepadena. Nina se probírá svázaná a ovlivněná drogami a zjišťuje, že jí únosce usekl prst, na kterém měla velmi drahý snubní prsten. Únosce tvrdí, že poslal prst se žádostí o výkupné a odváží Ninu na místo předání. Dívka je opět uspána a probírá se v letadle zabalená a svázaná ve sportovní tašce. Po přistání, kdy se její únosce zbaví zvědavého pilota, následuje slepě svého únosce mrazivou krajinou až k jeho chatrči. Zde se dozvídá, že žádné výkupné nebude, neboť o něj nikdo nepožádal. Naopak skončí uvězněná v kleci, kde nachází dopis od své předchůdkyně s pokyny, jak přežít.

Na druhé straně se rozjíždí vyšetřování. Detektiv Hamilton nikdy nepřestal hledat zmizelou Elese, stejně tak její manžel Greg, který Hamiltona neustále bombarduje svými telefonáty. Únos Niny ho ale přiměje se na Aljašku vrátit a dát se do pátrání na vlastní pěst. Protože s Nininým zmizením se objeví i Elesino šperky. Ačkoliv policie hledá zmizelou Ninu, média zatím spekulují, zda se dívka spíše nepokusila o útěk, neboť některé okolnosti tomu nasvědčují. Ovšem vše může být nakonec úplně jinak, než se na první pohled zdá.

Já jsem o Aljašce nikdy moc nevěděla, vím, kde se nachází, že je tam zima a na líbánky bych se tam určitě nevydala. Autor se ale s tímto prostředím perfektně seznámil. Aljaška je odlehlé místo, kde není moc obyvatel, zima zde trvá většinu roku a najdete zde hodně odlehlých izolovaných míst, kde vládne příroda a její zákony. Navíc dokázal napsat velmi působivý thriller, který je místy hodně temný. Dokázal zde perfektně vykreslit psychiku oběti sžívajíce se svojí situací.

Nina, která je na začátku vykreslená jako zbohatlická panička, se musí vyrovnat s nastávající situací a hlavně přežít uprostřed divoké přírody. Zajímavé je zde hlavně to, jak zde došlo k přeměně osobnosti. Na konci příběhu je úplně jiná Nina než na začátku.

Grizzly Adams, který zde vystupuje v roli únosce, je vychovaný přírodou. Je perfektním lovcem, dokáže přežít v divokých podmínkách. Ale je to hlavně psychopat, který je přesvědčený, že se blíží konec světa a únos svých žen má velmi promyšlený.

Co bych knize vytknula, je konec. Chápu autorovi důvody, proč se k tomuto konci uchýlil i jak důležité jsou úplně poslední stránky knihy, ale proč tomu musel věnovat přes 50 stran? Upřímně jsem je protrpěla. Na to jak je celá kniha napínavá a temná, tak posledních padesát stran jí zbytečně ubližují. Je to taková zdlouhavá cílová rovinka, kdy už nemůžete, ale víte, že musíte doběhnout do cíle.

Hodnocení: 70% - bohužel ten konec srazil moje hodnocení, ale přesto tahle kniha stojí určitě za přečtení.

Za poskytnutí knihy bych chtěla poděkovat knihkupectví Megaknihy.


Pokud máte o knížku zájem, najdete ji zde.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze. Já knihu také četla a docela se mi líbila,vlastne jsem byla nadsena dokud jsem nepřišla ke konci!
    Měla jsem pocit,ze je to závěr úplně jiné knihy než jsem doposud četla. Já bych to ukončila v části,kde konečně došlo na finálový boj a tečka. Nic víc.
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, děkuji:). Přesně, já bych to taky ukončila tím, že jí našli a konec. Tohle se autorovi opravdu nepovedlo. Bylo to zbytečný a zdlouhavý. A ten pocit, že jsi dočítala úplně jinou knihu, ten jsem měla taky.
    Evina

    OdpovědětVymazat