neděle 11. září 2016

Peter May – Kritik

O čem to je?:

Během degustačního turné po nepříliš známém vinařském regionu Gaillac zmizí nejlepší světový kritik vín Gil Petty. O rok později je nalezen ve vinici na jihozápadě Francie, oblečený do karmínového roucha Řádu božské láhve, společnosti, která se věnuje propagaci gaillackých vín. Přivázaný ke kříži stál jako morbidní strašák mezi řádky zralé vinné révy a zjevně byl celou dobu předtím uchováván v červeném víně. Pettyho vrah nikdy nebyl dopaden.

Když se po třech letech Enzo Macleod do odloženého případu znovu pustí, zjistí, že v napohled klidném francouzském vinařství vře tvrdý boj plný chamtivosti, závisti a zoufalství. Enzovi se nabízí jeden potenciální vrah za druhým: místní vinaři, členové Řádu božské láhve, a dokonce i Pettyho dcera Michelle. Co když je někdo z nich připraven Enza zastavit, i kdyby měl zabíjet znovu?


Co já na to?:

Tak po tom co jsem byla rozčarovaná z prvního dílu Vyjímeční lidé, jsem radši od téhle knihy nic nečekala, abych opět nebyla zklamaná a celkově rozčarovaná. A ono se to docela vyplatilo a musím říct, že najednou vidím sérii Akta Enzo v trochu jiném světle.

Takže kdo nečetl první díl, tak radši vůbec nezačínejte rovnou druhým dílem, neboť byste se v postavách hlavních vyšetřovatelů nemuseli vůbec vyznat. Autor zde rovnou od první stránky najede na vyšetřování vraždy známého kritika vín a osobnímu životu hlavního hrdiny se začne věnovat skoro až ve třetině knihy.

Protože v minulém díle vyhrál Enzo Macleod sázku a vyřešil vraždu známého politika, nyní pokračuje v dalším pátrání a to po vrahovi známého kritika vína. Enzo čerpá z knihy svého přítele novináře, který sepsal knihu o nevyřešených vraždách.

Kniha je věnovaná hlavně vyšetřování, prostor pro osobní život Enza a jeho rodiny a přátel tu moc není. Příběh rychle odsýpá, jediný co bylo vážně zdlouhavé, byl popis sběru vína, degustací, popisu výroby vína atd. Toho bylo opravdu dost a přiznám se, že tyhle popisy jsem i přeskakovala.

Na konci když byl vrah odhalen, jsem si div nenafackovala, neboť kdybych se nad knihou pořádně zamyslela a spojila si souvislosti, tak už bych od půlky vraha věděla. Autor zde nechává jasnou indicii, ale já jí bohužel přehlédla.

Co se týče celé sérii, přehodnotila jsem svůj názor a musím říct, že ačkoliv se nejedná o žádnou akční detektivku, je to takové pohodové čtení. Ano kvality Ostrova Lewis a Čínských thrillerů to nedosahuje a asi ani nikdy nedosáhne. Ale jako pohodové čtení na víkend to je dobrý. Jediné, co mě fakt štve je to, že autor umí psát líp a tady to prostě odflákl.


Hodnocení: 60% stejně jako u prvního dílu – neurazí ale ani nenadchne.

Žádné komentáře:

Okomentovat