sobota 23. dubna 2016

Jordi Llobregat - Vesaliovo tajemství

O čem to je:

Záhady, lži, intriky, nečekané zvraty a překvapivé rozuzlení tkají předivo napínavého příběhu, v němž nic není takové, jaké se zdá, a nikdo není v bezpečí před svou minulostí

Barcelona, jaro 1888. Město žije přípravami na Světovou výstavu. Radostnou atmosféru ale ničí strach, neboť v posledních týdnech bylo nalezeno několik bestiálně zavražděných dívek. Jejich zohavená těla připomínají lidem prastaré prokletí, jež visí nad městem.


Záhadného vraha se snaží odhalit novinář Bernat Fleixa, který touží napsat skvělou reportáž. Do pátrání se zapojí i mladý profesor Daniel Amat, který po sedmi letech přijíždí z Oxfordu na otcův pohřeb, a student medicíny Pau Gilbert. Jejich pátrání není jednoduché, neboť vrah rafinovaně uniká, a navíc každý z trojice cosi tají. Hlavní stopou, jež je má k vrahovi dovést, je slavný Vesaliův anatomický rukopis, který by mohl změnit dějiny vědy a lidského pokroku. Po knize však touží i vrah, který chce za každou cenu odhalit po staletí skrývané tajemství.





Co já na to:

Kniha je autorovo prvotina a rozhodně stojí za povšimnutí. Příběh je tajemný, plný zvratů a zápletek a odehrává se v Barceloně v roce 1888 před zahájením světové výstavy. Autor nás zavede do chudinské čtvrti, do prostředí monarchů, paláců, ale také do nemocnic a ukáže nám prostředí novinářů, studentů a tamější policie. Zavede nás ale i do podsvětí, stok a mezi komunitu kriminálníků. Autor skvěle popisuje náladu, prostředí a historii 19. století. Nejsem sice nějaký milovník historie ani jsem za svůj život nepřečetla hodně historických románů, přesto si myslím, že autor zde popsal tamější život trochu moderněji než je na svoji dobu typické.

Samotný příběh se tváří jako detektivka a ačkoliv se tu pořádá honba za dopadením vraha, autor se věnuje i životním příběhům svých hrdinů a vedlejších postav, takže se spíše jedná o takový příběh s nádechem detektivky. Nechybí tu tajemno, spirituální seance, duchové i kletba uvržená na místní chudinskou čtvrť.

Na tuhle knížku jsem byla hrozně zvědavá. Nadchla už mě anotace a obálka knihy, která je opravdu zajímavá a nevšední. Ačkoliv jsem nebyla příběhem zklamaná, přesto musím říct, že už jsem četla mnohem povedenější díla. Ale to neznamená, že je to špatná kniha, to rozhodně není. Jedná se o něco nového, co vybočuje z řady severské krimi a detektivek, které poslední dobou vycházejí. Tato knížka je opravdu zajímavá, nevšední a stojí za přečtení.

Kniha je docela obsáhlá, ale to vůbec nevadí, naopak. Děj pěkně plyne už od prvních stránek, a když už si myslíte, že víte, tak autor připraví zvrat a najednou je vše jinak. Nejsou zde žádná místa, kdy byste se u čtení nudili nebo museli přeskakovat stránky. Každá stránka je v příběhu důležitá a já za sebe musím říct, že jsem ráda, že je kniha tak obsáhlá, protože mě bavila a po dočtení se mi po ní dokonce stýská.

Co se týče konce, autor ho nechal tak trochu otevřený, takže jsem zvědavá, zda bude ještě nějaké pokračování s těmito hrdiny. Každopádně nečekejte žádný sladký happy end, ale autor příběh ukončil rozumně a nechal si možná prostor pro pokračování.

Knihu bych doporučila čtenářům, které baví knížky Dana Browna, protože i tady se honí za starým dílem známého autora a s ním spojenými tajemstvími a kletbami. Takže i když se příběh neodehrává v současnosti, fanoušky tohoto autora by to mohlo bavit.

Hodnocení: vzhledem k tomu, že je to prvotina a rozhodně není špatná, dávám 70%.


Závěrem bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí knížky, a pokud máte zájem o koupi, knížku najdete zde.


2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Ještě pořád nevím, jestli se do knížky pustit, četla jsem na ni různé názory :) Ale protože mě bavilo Jméno růže i knihy od Dana Browna, mohla by mě tahle knížka zaujmout také :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Hele já sice nejsem fanoušek Dana Browna, ale tohle se mi líbilo. Je to takové nenáročné a hezky napsané. Takže doporučuju :)

      Vymazat