sobota 9. dubna 2016

Nicholas Sparks – Volba

O čem to je:

Nový román od bestsellerového autora o lásce ztracené i nalezené a o volbách, které jsou někdy těžké jako život sám. Travis Parker má vše, co by si muž mohl přát – dobrou práci, krásný dům a spoustu kamarádů na trávení volného času. Je si téměř jist, že romantický vztah by jeho pohodlný život jen zkomplikoval. Názor změní ve chvíli, kdy se jeho novou sousedkou stane Gabby Hollandová. Přestože se k Travisovým pokusům o sblížení nejprve staví nepřátelsky, jeho nezdolnost je nakonec svede dohromady. Ale to je teprve začátek jejich dlouhé společné cesty, na jejímž konci bude jeden z nich muset volit: Jak daleko se smí zajít, aby naděje na lásku zůstala živá?


Co já na to?:

Sparks opět nezklamal. Jeho díla jsou pohodová, klidná, odpočinková a nádherná. A i tato kniha k nim patří. Přesto to nebylo úplně ono. Sparks umí napsat díla, která vás vezmou za srdce, dokážou se vám zarýt hluboko do srdce, ale téhle knize se to tolik nepovedlo.

Na první pohled tomu nic nechybí, kniha se nese ve stejném duchu jako další autorovi knihy. Ale tentokrát tomu chybí hloubka, zatímco u ostatních knih jste se dokázali do hlavních hrdinů pořádně vcítit, prožívat s nimi jejich příběh, mě se to prostě u Travise a Gabby nepodařilo.

Kniha se skládá ze dvou částí, první část je o tom, jak se Travis s Gabby seznámí, začnou spolu trávit svůj volný čas a zamilují se do sebe, druhá část se odehrává po 10 letech. Zatímco druhé části bych nic nevytkla, ta se autorovi povedla, první části bych už bohužel něco vyčetla. Na mě to prostě Sparks moc urychlil. Navíc mám pocit, že obě části se o sebe dost třískají. Na konci šel autor do hloubky, tak jak to umí a za co ho miluji, v té první to podle mě prostě odbyl.

Rozeberu tedy teď tu první část. Na první pohled tomu nic nechybí, začíná to skvěle, tak jak jsme u autora zvyklý. Příběh pomalu plyne, zaujímá čtenáře, navazuje pocit klidu a pohody a vy si říkáte, sakra, to tohle je prostě ono. Jenomže pak přijde nějaký zlom a autor to prostě moc urychlí. Když vezmu, jak pomaloučku plynule popisuje autor seznámení obou hrdinů, jejich první krůčky k sobě, Gabbyiny počínající obavy, že pohledný soused ohrožuje její poklidný vztah s přítelem, Travisovi probouzející se city ke své sousedce, je všechno ok. Jenomže pak přijde první společný víkend, kdy je Gabbyin přítel mimo město a tady se to autorovi nepovedlo. Zatímco první den tohoto víkendu rozepisuje na několik stran, druhý den odbyde a najednou jsou oba hlavní hrdinové spolu a šup, přichází druhá část, aniž by autor pořádně rozepsal Gabbyinu volbu pro Travise a následný rozchod s jejím přítelm, ocitáme se o 10 let dál. Je mi to líto, protože vím, že Sparks psát umí a rozhodně umí napsat silné příběhy, tady se mu to bohužel nepovedlo.

Druhá část už je klasická sparksovská. Gabby se ocitá po autonehodě v komatu a Travis stojí před volbou, kterou si jeho manželka přála. Autor zde jde konečně do hloubky, rozepisuje pořádně Travisovu postavu, jeho city, jeho volbu. Tady bych snad až trochu možná vyčetla, že to autor drobet víc natáhl a mohl příběh urychlit. Ale nakonec proč ne, Travis zde vzpomíná na léta s Gabby, zmiňuje některé historky z minulosti a vy zde můžete poznat, jak krásné manželství oba měli.

Když to zhodnotím nakonec, tahle kniha není tím nejlepším, co autor napsal, každopádně rozhodně ani tím nejhorším. Je to takový průměr v jeho knihách, přesto je to kniha nádherná a splnila očekávání.


Hodnocení: 85% protože je to prostě Sparks a toho já bezvýhradně miluju.

Žádné komentáře:

Okomentovat