neděle 28. srpna 2016

Samantha Young – Hrdina

O čem to je?:


Samostatný příběh od autorky oblíbené série Dublin Street. Pro Alexu Hollandovou byl vždycky hrdinou její otec… dokud nezjistila, že ona a její matka nebyly jedinou rodinou, kterou měl. Zrazená a nejistá se snaží aspoň uspět ve své profesi, ale když má v popisu práce schůzku s Cainem Carrawayem, povolí jí nervy. Tenhle nádherný, úspěšný muž je s její minulostí až příliš spojený. Jak se tedy vlastně stalo, že kývla na jeho nabídku stát se jeho asistentkou? Přestože Cain není právě vzorný šéf, navzdory minulým i čerstvým sporům je to k sobě začíná táhnout.


Co já na to?:

Hned na začátek musím říct, že jsem se zamilovala do její série Dublin Street, kde hned prvním dílem nasadila autorka vysokou laťku, kterou dalšími díly lehce doháněla. Takže tu bohužel dochází k tomu, že má čtenář nějaké očekávání, které zde bohužel nebylo naplněno.

Je jasné, že autorka nemůže pořád donekonečna psát jednu sérii a psát pořád o těch samých lidech, ono už v posledním díle bylo znát, že dochází nápady. Takže je jasné, že nastal čas napsat taky něco nového. Nu a tím je Hrdina.

Podle anotace, kde je uvedeno, že hlavní hrdinka viděla svého Hrdinu ve svém otci, než se dozvěděla pravdu o jeho činech, tak by člověk čekal, že se zde autorka rozepíše o hrdinčině dětství a z jakých důvodu viděla hrdinu ve svém otci. Ale to se bohužel nekonalo a její dětství bylo popsáno pár holými nicneříkajícími prázdnými větami.

Ale dost k názvu knihy. Teď samotná zápletka. A ta je naprosto nereálná. Spíše se jedná o takovou moderní pohádku pro dospělé, která je o dvou rodinách, kdy jedna rodina může za zničení té druhé. Oba hlavní hrdinové se navzdory tomu do sebe zamilují a být spolu znamená riziko a další konflikty.

Tak ve zkratce: Alexin otec může za smrt Cainovi matky, jeho otec ho vydědí a celá rodina se k Alexe nezná, neboť je nemanželským dítětem a schází se pouze s dědečkem, který to ale před rodinou tají a na veřejnosti se k ní nezná. Nu a jednoho dne se Alexa po smrti matky dozví pravdu o svém otci a následně potkává Caina, který ji viní ze smrti matky, protože je dcerou svého otce, jenomže poté pro něho začne pracovat a následuje jejich sblížení a Alexa se snaží získat Cainovo srdce. Bohužel pak je Alexa pobodána neznámým útočníkem a Cain se o ní začne starat. Celé to vede k happy endu a k naprosto bizardnímu motivu útoku na Alexu.

Samantaha Young umí napsat dobrý román, to už jsme viděli u série Dublin Street a i zde je její styl psaní dobrý. Jenomže celé to zabíjí právě zápletka knihy. Je to prostě naprosto nepřirozený, za vlasy přitažený příběh, který je navíc docela natahován. S realitou tohle nemá absolutně nic společného. Posledním hřebíkem do rakve byl motiv útoku, to už bylo prostě moc. Díkybohu se zde aspoň nekoná příběh chudé dívky, která potkala nechutně bohatého prince (i když ten tu samozřejmě je). U knihy bych brala tak polovinu stránek, protože to bylo od půlky zbytečně natažené a až chvílemi nudné.

Hodnocení: 30% - je to dobře napsaný a jako moderní pohádka je to dobrý, ale já od toho prostě čekala něco jiného. Doufám, že příště si u mě autorka zlepší reputaci pokračováním Dublin Street a doufám, že neuvažuje o pokračování. Jako jednotný autorčin úlet to beru, chápu, že ne vždy se podaří napsat dobrou knížku.


PS: ta obálka je ale krásná 

4 komentáře:

  1. Veľké očakávania - to býva najväčší kameň úrazu. Autorku milujem už vďaka Dublin Street. Aj tie knihy sú na jedno kopyto a vo veľa veciach nereálne. No ja k nim pristupujem akosi inak. Nespomínam radšej na predošlé časti, pretože by mi vadila tá rovnakosť. To isté som urobila aj s Hrdinom. Musela som sa dištancovať od predošlých kníh a príbeh ma veľmi bavil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem potom litovala, že jsem ke knize nepřistupovala jinak, bohužel se tak stalo, ale aspoň jsem poučená a příště radši nebudu očekávat nic :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Na hrdinu se také docela těším, očekávání mám :) No teď je radši budu mít menší :) Snad kniha nezklame :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) no radši je fakt neměj anebo si mysli, že je to hrozný a třeba budeš mile překvapená :) ty se měj taky krásně :)

      Vymazat