neděle 8. května 2016

Michel Bussi - Vážka

O čem to je?:


Když se ve Francii těsně před Vánoci zřítí letadlo letící z Istanbulu, vypadá to, že všichni zahynuli. Pak ale záchranáři najdou poblíž letadla živé miminko. Jenže na palubě letadla byly dvě děti v tomto věku. A protože se tak stalo v době, kdy testy DNA jsou ještě věcí neznámou, stojí policie před těžkým rozhodnutím: je miminko Lyse-Rose z bohaté a vlivné rodiny Carvilleových, nebo Emily z obyčejné rodiny Vitralových? Nakonec je dítě prohlášeno za Emily. Carvilleovi se s tím ale nechtějí smířit a najmou si soukromého detektiva, který má dokázat, že dítě patří jim. Osmnáct lét pátrá bývalý policista ve Francii i v Turecku, ale marně. Rozhodující důkaz se mu najít nepodaří. Když už chce se vším skončit, padne jeho zrak na staré noviny, kde se o případu psalo. Vše se mu náhle spojí a on pochopí, jak to bylo. Byla nalezeným dítětem Lyse-Rose, Emily, anebo bylo všechno úplně jinak a někdo celou tu dobu se všemi postavami dramatu obratně manipuloval?


Co já na to?:

Musím říct, že jsem nevěděla, co mám od této knihy vlastně očekávat. Stále jsem si kladla otázky typu: Jak je možné, že za 18 let nepřišli na to, čí je to dítě? Co nějaká podoba? Chápu, že tehdy testy DNA ještě nebyli, ale když už k dispozici byli, tak proč je neudělali, aby znali výsledek? Proč až po 18 letech se v článku o tragédii pádu letadla objevila pravda, jak to skutečně celé bylo a proč na to nikdo dřív nepřišel? Pořád jsem nechápala, jak může někdo napsat takový příběh na 422 stran. Nu dokáže a dokáže rozhodně dobře.

Kniha mě vtáhla do děje prakticky okamžitě, hltala jsem stránku za stránkou, abych se dozvěděla pravdu, kterou se i pozorný čtenář dozví až na posledních stránkách. Ačkoliv autor vyloží karty na stůl docela brzy, stejně jsem nedokázala určit, jak to tedy nakonec celé bylo.

Kniha je vyprávěna jak v současnosti, tak prostřednictvím deníku detektiva, který pátral po pravdě celých 18 let. Děj odehrávající se v přítomnosti je stejně napínavý a zajímavý, jako deníkové shrnutí 18letého pátrání. V knize nevystupuje moc postav a příběhu to vůbec neškodí, právě naopak se zde čtenář krásně vyzná a i pár postav dokáže vytvořit pořádné drama.

Děj ze současnosti sleduje hlavně dějovou linku Marca, bratra Emilie, kterému se dostane do rukou deník detektiva a hledající Emilii, která mu deník zanechala a zmizela. Marc se vydává po stopách zmizelé Emilie a v průběhu sledování si čte deník. Autor nás ale postupně zavede i k ostatním postavám příběhu a seznámí nás s jejich osudy. V deníkových záznamech se dozvíme nejen průběh pátrání, ale i s povahou jednotlivých postav a dopadem jejich činů. A celý deník zanechá více otázek než odpovědí a hlavně jednu velikou otázku – je v deníku napsaná skutečná pravda nebo si detektiv všechno vymyslel a bylo všechno jinak?

Takže když to shrnu, celá kniha je tak napínavá, neboť až do konce se tu vyskytuje tolik otázek bez odpovědí, že nedokážete knihu odložit a potřebujete se dozvědět celý příběh a autor vás rozhodně nezklame.

Kniha je psaná výborně, příběh plyne rychle, dochází tu k pořádným zvratům a konečné finále nemá chybu. Já vlastně ani nemám, co bych téhle knize vytknula. Snad jenom to, že mě autor nechal čekat na konečný výsledek 400 stran pořádného stresu. Knížku jsem přečetla za víkend a jsem ráda, že jsem na ní měla hodně času, protože mít míň času, tak se snad zblázním.

Hodnocení: 100% - za tu pravdu, na kterou jsem čekala celou knihu.

Budoucím čtenářům bych doporučila, aby si na knihu udělali tolik času, kolik budou potřebovat na přečtení, protože ona vás chytne a už nepustí, dokud nebude konec.


Závěrem bych chtěla poděkovat knihkupectví Martinus za poskytnutí knihy a pokud by měl někdo zájem, knihu může zakoupit zde.


1 komentář:

  1. Na knížku se moc těším, čeká na mě na poličce :) Snad se na ni brzy dostane řada :)

    mujknizniraj.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat