neděle 20. března 2016

Cecelia Ahernová - Jak najít lásku

O čem to je:

Pouhé dva týdny na záchranu života Christine a Adama svedl osud dohromady jedné zimní noci na starém mostě v centru Dublinu. Oběma život zasadil těžkou ránu, ale každý z nich ji řeší jinak – Adam chce skočit do řeky, kdežto Christine je připravená bojovat a přimět k tomu i neznámého nešťastníka. Ve vypjaté chvíli, kdy ho s nasazením všech sil drží nad vodou, s ním uzavírá šílenou dohodu – dokáže mu do jeho 35. narozenin, že život je vzácný dar, který mu ještě může přinést nečekané radosti. Má na to však velice málo času, protože okázalá oslava Adamova životního jubilea, na níž by měl převzít vedení rodinné firmy, o kterou nestojí, se koná již za dva týdny. Kromě toho jí pohledný tvrdohlavý muž dává ostentativně najevo, že se jejímu přesvědčování stejně nemíní podvolit. Přišel o vysněné zaměstnání pilota, milovaná dívka ho podvedla s jeho nejlepším přítelem a otec, s nímž ho pojí komplikované vztahy, umírá na rakovinu.

Christine se však nemíní vzdát a je odhodlaná vrátit Adama do života. Vrhá se do svého úkolu s plným nasazením, přestože kvůli tomu musí odsunout do pozadí svou práci. Čas však neúprosně utíká a Christine má dojem, že všechno vzala za špatný konec a že Adam svou hrozbu v den narozenin splní… 

Život se skládá ze spousty chvilek, které se neustále mění a podobají se myšlenkám – mohou být příjemné, ale i nepříjemné… 
Jsou to drahocenné poklady – někdy s vámi zůstávají déle, jindy okamžitě prchají pryč, ale každopádně mají obrovskou moc – můžete díky nim změnit názor, zachránit někomu život, ba dokonce najít lásku.


Co já na to?:

Miluju tyhle oddechové knížky, kdy nemusíte nad ničím přemýšlet a jenom se necháváte unášet příběhem, u kterého se ještě skvěle bavíte. Tahle kniha je oddechová, lehká, jednoduchá a hlavně perfektně napsaná. Málokdy mě něco rozesměje, ale tahle knížka to zvládla skvěle, u některých pasáží jsem se div neválela smíchy.

Nejdříve bych chtěla říct, že obal knížky je nádherný a když ho sundáte, koukne na vás krásná pastelová růžová, obrázek na obale je úžasný, knížka je laděná do pastelových barev doplněná tmavě modrou a k příběhu perfektně ladí.

Knížka je psaná ich formou, kde spíše než na dialogy se klade důraz na vnitřní monolog hlavní hrdinky a musím říct, že autorka rozhodně psát umí. Tohle je moje první zkušenost s autorkou a určitě ne poslední. Kniha je napsaná zábavně, odlehčeně, nekoná se tu žádné velké drama.

Christine je perfektní, je s ní neuvěřitelná sranda a rozhodně mě bavilo sledovat, jak se snaží Adamovi ukázat, že život stojí za to a přitom se jí samotné hroutí život. Celou dobu vařila z vody, vymýšlela různé nápady, které většinou skončily katastrofou, např. projížďka autem s malou neteří, která skončí tím, že je začne pronásledovat drogový gang, který vyruší při obchodu, nebo když si Christine nakráčí za Adamovo despotickým otcem k jeho smrtelné posteli a celá situace skončí rvačkou v nemocnici. A taková je celá knížka. Christine se snaží pro Adama získat jeho přítelkyni zpátky, ale čím dál více pociťuje, že by spíš chtěla Adama pro sebe a přesto ve své snaze nepolevuje. Musím říct, že tu holku obdivuju.

Christine si také ale uvědomuje, že si na svá bedra vzala hodně těžký problém, který možná nebude schopna zvládnout, obrací se tedy na své příručky, které vášnivě sbírá a nutno říct, že milý Adam jí od začátku tak nějak úplně nevěří, zvlášť když zjistí, že Christine opustila manžela, který jí neustále nechává odporné vzkazy, z práce se jí nedopatřením podařilo vyhodit důležitou pracovnici. Jak to všechno dopadne, vám neprozradím, to si přečtěte sami.

Z knihy mám dobrý pocit, je to lehké, hřejivé dílo, které končí až pohádkově a velkým klišé, ale proč ne. V době erotických romancí je to parádní změna, která vás zahřeje u srdce a hlavně děj se točí o síle přátelství a lásky k druhému a ne kdy se spolu ti dva vyspí.
Jediný, co bych knize vytkla je trochu nejasný, chaotický a pomalý začátek, kdy se v příběhu trochu ztrácíte. Taky jsem zvyklá, že autor představí hrdinu tak, že popíše, jak hrdina vypadá a upřesní, kolik mu vlastně je let. Tady se to dozvíte až na konci. Mám u knih ráda popis člověka, o kterém čtu, abych si ho mohla představovat, tady to bylo trošku těžší, ale i tak se to dá zvládnout. Konec knihy byl oproti začátku zase zrychlený, což příběhu, který svižně ubíhal, trochu ublížilo.


Hodnocení: 90% - na nedělní oddechovku ke kávě rozhodně doporučuju.

5 komentářů:

  1. Moc pěkně napsaná recenze. Nemám ráda romantiku a superpohádkové konce ve mně probouzejí touhu umřít, takže tahle kniha nebude tím pravým ořechovým zrovna pro mě, věřím ale, že v rámci svého žánru patří k pěkným dílům a své čtenáře (čtenářky) si určitě najde :) A kdo ví, třeba někdy dostanu chuť na trochu cukrové vaty.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, no ono to není zas tak přeslazené, jako některé knížky bývají, až ten konec je přeslazený a je celkem od začátku jasné, jak to dopadne, ale spíš je to taková oddychovka na zasmání. Tak třeba jednou to zkusíš :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze :-) Taky to teda na mě působí malinko přeslazeně, ale jednou za čas si takovou knížku ráda přečtu :-) Většinou poté, co přečtu nějakou náročnější knihu nebo se musím učit a potřebuju něco u čeho můžu relativně vypnout. A teď mi došlo, že to je autorka knihy S láskou, Rosie, kterou mám momentálně v plánu rozečíst, tak jestli se mi to bude líbit, zkusím i tohle dílko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, nu já S láskou Rosie ještě nečetla, ale taky to mám v plánu. A taky to mám podobně, nejradši čtu detektivky, ale někdy je potřeba si od toho odpočinout :)

      Vymazat
  4. Výborná recenze :) Knížku mám doma a chystám se na ni :) Na něco odpočinkového mám právě chuť, tak snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat