sobota 16. ledna 2016

Jeffery Deaver: Zapadákov


O čem to je:

Kdo říkal, že vrah musí mít vždy na rukou krev? Úplně stačí, když umí mistrně manipulovat s lidskou psychikou…
Ten podnik se jmenoval Zapadákov. Stál sice u odlehlé silnice, ale protože měl i malý koncertní sál, sjížděli se do něho lidé ze širokého okolí. Nikdy tam nikdo neřešil žádný problém; do Zapadákova jako by vnější svět nepronikal. Taková oáza klidu, řeklo by se.
To ale platilo jen do osudného večera, kdy při koncertu začínající kapely kdosi vykřikl: "Hoří!" Zpanikaření diváci se rozběhli ke dveřím, ale ty byly zamčené. Spousta návštěvníků byla zraněna, šest zemřelo. Nezabil je však oheň, ale panika. V Zapadákově nehořelo, jen tam kdosi vyvolal falešný poplach.


Vyšetřování případu se ujímá agentka Kathryn Danceová. Jako uznávaná expertka na kinezickou analýzu velmi brzy zjistí, že panika byla vyvolána s chladným rozmyslem. Pachatel velmi dobře věděl, že v mezních situacích se z lidského strachu a pudu sebezáchovy stává zbraň – a v Zapadákově toho mistrně využil. Jistě je se svým dílem spokojen. Teď v pozici útočníka už jen čeká na svou další kořist. Tedy pokud ho Danceová a její tým včas nezastaví.

Co já na to?:

Moje první setkání s Deaverem bylo před pár lety díky filmu Sběratel kostí (výborný film s Angelinou Jolii), který mě donutil přečíst si i knížku Od té doby jsem četla už několik jeho knih, ale zdaleka ne všechny. Autor nepatří mezi moje nejoblíbenější autory, neboť ve svých knihách neodkrývá jméno vraha až na konci, ale celou knihou můžete nahlížet do jeho hlavy a sledovat další jeho plány. Já mám naopak radši, když mě autor nechává až do konce v nevědomosti a odkryje vraha ve velkém finále až na konci knihy.


Ale zpátky ke knize. Knížka je ze série, která se točí okolo agentky Kathryn Danceové (jedná se o 4. díl ze série), kterou jsme si oblíbila. Z celé série mi chybí přečíst 3. díl, bohužel mám stále smůlu a pokaždé je v knihovně mezi půjčenými. Ale opět doporučuji nejdříve přečíst minimálně první dva díly, než se pustíte do tohoto dílu a to z důvodu, abyste se seznámili s hlavními osobami a jejich životy, nebudete tak tápat při četbě.

Zápletka je popsána již výše v anotaci knihy, ale v příběhu se tento incident neodehraje pouze ve zmíněném Zapadákově, ale i na dalších místech. Deaverovi knihy jsou pokaždé objemné a i tato obsahuje skoro 600 stran, ale myslím si, že v tomto případě je to trochu zbytečné. Hlavní vyšetřovatelka se kromě událostí v Zapadákově zabývá i jiným případem, který podle mě být v knize vůbec nemusel. Tento druhý případ, a to vyšetřování gangu je popsán dohromady pouze na několika stránkách, ale během knihy se k němu autor neustále vrací. Dále se tu odehrává další zločin, ve kterém figuruje Danceové syn, ale to mi zase až tak nevadilo, neboť autor se mimo jiné zabývá i osobním životem vyšetřovatelů a tento zločin do knihy zapadl.

Co se týče samotného hlavního případu, tak je to zase něco jiného, co tu ještě nebylo, vrah nechává své oběti, aby pozabíjeli sami sebe a on si tak nemusel ušpinit ruce krví, i když je tomu během knihy nakonec donucen. Jedná se zde o mladého, velmi chytrého a odporného vraha, který je velmi mazaný a na útěku před policií dokáže své schopnosti velmi dobře využít, ale to mu nakonec nestačí a je vlákán sám do své pasti. V knize je také kladen velký důraz na počítačové hry a na to, jak tyto hry můžou ovlivnit dospívání dětí a jaké monstra z nich můžou vytvořit.

Celá série s Danceovou je vytvořena na jejích schopnostech kinezické analýzy, kdy dokáže odhlalit jakékoliv změny chování a lži a to pak využít ve svůj prospěch a odhalit tak vraha. Bohužel v této knize se tyto schopnosti vyšetřovatelky někam vytratily. Jsou zmíněny pouze na začátku knihy při vyšetřování gangu, ale agentka tyto schopnosti už nevyužívá při dopadení hlavního padoucha.


Když to shrnu, tak knížka se mi moc líbila, a  to díky nevšední zápletce a opravdu bych se nechtěla ocitnou v davu, kdy vypukne panika a lidi ztratí veškeré zábrany a dokážou jít doslova přes mrtvoly, aby zachránili sami sebe. 

Četli jste také něco od Deavera? Máte radši, když znáte vraha předem a můžete tak během četby odhalovat další jeho kroky nebo to máte stejně jako já a radši se necháte překvapit?

Hodnocení: za mě 80%

PS: pro ty, kteří by měli chuť si přečíst celou sérii s touto agentkou, přidávám seznam po sobě jdoucích dílů sérii.
Spící panna, Kříže u cesty, Tvůj stín, Zapadákov

Žádné komentáře:

Okomentovat