středa 5. července 2017

Bernard Minier – Zkurvenej příběh

O čem to je?:


Les a mlha kam se podíváš. Místo, kde každý zná každého a kde soukromí je jenom iluze. To je malý ostrov Glass Island, kde žije šestnáctiletý Henry a kde byla zavražděná jeho přítelkyně. Kdo je vrahem? Pro obyvatele ostrova se Henry stává hlavním podezřelým a bedlivě ho sledují na každém kroku. Cítí jejich nenávist. Cítí, že chtějí jeho kůži... Jeho svět se stává nebezpečný, temný a pořádně zkurvený.


Co já na to?:

Bernard Minier je další autor, kde máte záruku o kvalitní čtení. Minier umí perfektně napsat thrillery s překvapivými konci. Ačkoliv v této knize se postava Martina Servaze neobjeví a příběh je dokonce zasazen do úplně jiného kontinentu, pořád je to hodně dobrá knížka.

Příběh vypráví sám hlavní hrdina Henry. Henry žije se svými dvě maminkami (ano jsou to lesbičky) na ostrově v malém městečku. A není to zrovna ostrov, kde byste chtěli žít, věčně tam prší, mlhy jsou na denním pořádku, a navíc se jedná o opravdu hodně malé město, kde si každý vidí do talíře a jedna osoba toho umí velmi dobře využít. Henry patří do party pěti kamarádů a randí se svojí přítelkyní Naomi. Ovšem pohádka skončí v den, kdy je Naomi nalezena mrtvá na pláži. Henry se rázem stává hlavním podezřelým číslo jedna. K prospěchu mu ani nepomůže fakt, že se na trajektu ze školy s Naomi divoce pohádal a málem došlo k potyčce. Při vyšetřování navíc vyplyne fakt, že na ostrově působí velmi schopný a fikaný vyděrač, který si vzal na paškál všechny obyvatele ostrova.

Na druhé straně je mocný politik Grand Augustine. Tento pán kandiduje už ani nevím na co, ale je to hlavně majitel jedné špičkové firmy na sledování lidí po síti. S jeho firmou spolupracují velké ryby jako je FBI nebo CIA. Grand Augustine dokáže zjistit o komkoliv absolutně cokoliv. Navíc má svého věrného psa Jaye.

A jak tohle všechno spolu souvisí? No opravdu hodně, ale abyste zjistili, jak vše dopadne, kdo zabil Naomi, kdo je Grand Augustine a kdo je vyděrač, tak se musíte prokousat opravdu hodně tlustou knížkou. Ale stránky vám budou ubíhat hodně rychle, protože Minier napsal hodně čtivý román.
Příběh je velmi dobře propracovaný a věřte, že hlavního pachatele a vyděrače neuhodnete. Minier si to naplánoval perfektně, nezapomněl na žádný detail a na konci to všechno klapne do sebe. Ale co se mi na téhle knize líbilo nejvíc?

Ani ne tak příběh, ale zakončení. Konec je takový hodně netradiční a potrestání pachatele se na první pohled může zdát jako nic moc, ale Minier ukázal, že každý může za svoje činy pykat i jinak než za mřížemi. A já pachateli rozhodně nezávidím. Ačkoliv dosáhl svým motivem všeho, co chtěl, ve finále se uzavřel ve svém vlastním pekle, ve kterém se bude smažit do konce života. Minier zde krásně ukázal, že občas jít si tvrdě za tím, co doopravdy chceme a neštítíme se k tomu dostat i přes mrtvoly, neznamená, že když to konečně získáme, že budeme šťastný.

A to se mi na celém románu líbilo nejvíce. Jasně zápletka a motiv jsou dobrý a rozhodně nečekané odhalení vraha, které zamotá celým příběhem, jsem rozhodně nečekala. Ale asi tahle tečka na konci knihy mě dostala nejvíc.

Zkurvenej příběh není lepší než Minierovi předchozí romány, ale dokáže jim statečně konkurovat. I když je tahle kniha thrillerem, Tmu překonat nedokázala. Ve Tmě dokázal Minier svoje schopnosti a Tma je opravdu velmi podařený thriller, Zkurvenej příběh je na pomezí detektivky a thrilleru.


Hodnocení: 90 %

Pokud byste si knihu Zkurvenej příběh chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

2 komentáře:

  1. Knížka neznám, ale zní hodně zajímavě a takovéhle tipy čtení mám ráda.
    BLOG: Svět nad hlavou

    OdpovědětVymazat