neděle 30. července 2017

Peter May – Černé světlo

O čem to je?:


Enzo Macleod, Skot vyučující biologii na univerzitě v Toulouse na jihozápadě Francie, se rozhodl, že s využitím svých znalostí vyřeší sedm nechvalně proslulých vražd popsaných v knize odložených případů pařížského novináře Rogera Raffina. Enzo už dokázal rozlousknout první dva zločiny, ale na třetí případ teď nemá ani pomyšlení. Právě mu diagnostikovali rakovinu, a navíc se objevil někdo, kdo má v plánu zničit jeho pověst i vztahy.

Souvisí nějak Enzovy osobní strasti s šestnáct let starou brutální vraždou mladého prostituta v pařížském bytě? Dokáže najít alespoň nějaké zbytky důkazů — a zůstane naživu dost dlouho na to, aby dopadl vraha?


Co já na to?:

Černé světlo je již třetí díl ze série Akta Enzo. Celá série patří mezi Mayovi starší knihy, akorát jsou pro velký úspěch autora v ČR zpětně vydávány. Celá tato série není nijak bombastická nebo přelomová, jako jsou např. Čínské thrillery nebo série z ostrova Lewis. Akta Enzo jsou spíše oddechovou detektivkou, od které nemějte velká očekávání. Každopádně na této sérii je vidět, že se autor díl od dílu lepší. Já rovnou řeknu, že třetí díl Černé světlo je z této série zatím nejlepší.

Hned na začátek chci upozornit možné zájemce, kteří by si tuto knihu chtěli přečíst a nečetli předchozí dva díly, ať tímto dílem nezačínají. Nepochopili by totiž souvislosti a autor zde rovnou najíždí na děj, aniž by cokoliv vysvětloval. Ano, občas má potřebu čtenáři připomenout sem tam nějakou událost nebo souvislost, ale pro nového čtenáře, by to bylo nicneříkající.

Černé světlo začíná ve chvíli, kdy se Enzova dcera z prvního vztahu, pozdě dostaví na tiskovku svého šéfa. Bohužel uvízla v zácpě a narychlo z taxíku za sebe našla záskok – svoji kamarádku a kolegyni. Kristy doběhne do sálu, kde se tiskovka odehrává, zrovna ve chvíli, kdy sálem zazní výbuch a Kristino kamarádka je mrtvá. Netrvá dlouho a Kristy se dozví, že bomba byla nastražena pod její židlí. Je tedy jasné, že jí někdo usiloval o život. Ve stejný moment, kdy bomba vybuchne, se její otec a náš hlavní hrdina Enzo dozvídá od onkologického lékaře drtivou zprávu – trpí nevyléčitelnou formou leukémie a bez léčby mu zbývají tři měsíce života. Ve stejnou chvíli umírá nedaleko Enzova přítelkyně rukou vraha.

Policie je svedena na stopu samotného Enza, jehož vlasy se na místě činu objevily. Enzo je zatčen při pomoci své dceři a odvezen do vězení. Ačkoliv se podaří prokázat, že v případu jsou jisté nesrovnalosti a Enza propustí na kauci, zůstává nadále hlavním podezřelým. Enzovi je ovšem jasné, že mu někdo jde po krku a neštítí se ublížit jeho rodině. Navíc má za sebou už dva vyřešené případy z Raffinovi knihy o nevyřešených vraždách. Enzovi netrvá dlouho, aby si uvědomil, že možným pachatelem bude vrah ze zbylých pěti neobjasněných vražd, a který se bojí, že by ho mohl Enzo odhalit. Rozjíždí se tedy závod s časem.

Černé světlo je na rozdíl od předcházejících dílů docela jízda. Autor se nijak nezdržuje a rovnou nás navede do středu událostí a knihu budete číst jedním dechem. Tentokrát bych to ovšem nenazvala tak úplně detektivkou. Děj se hlavně točí okolo Enza samotného a jeho rodiny. A na samotné vyšetřování staré neobjasněné vraždy mladého prostituta dojde až skoro v polovině knihy. May tentokrát odhalil i samotného vraha v počátku příběhu. Od začátku můžeme sledovat kromě Enzova pátrání i příběh mladého chlapce, ze kterého se postupně stává náš pachatel. Takže nějaké velké finálové odhalení vraha nečekejte. Ano, sice je na konci odhalení jedné z postav, která neměla čisté úmysly, ale popravdě, já tuto osobu podezřívala od začátku, takže žádné překvápko.

Na rozdíl od ostatních dílů, si zde autor odpustil jakékoliv historické vysvětlování, např. v předcházejícím díle o vinařstvích, se May nekonečně rozepisoval o historii vín a vinařstvích, až to bylo nudný a ubíjející. Zde naštěstí nic takového nenajdete.

Černé světlo není nijak přelomové dílo, nebo kniha, ze které si sednete na zadek. Ale jako oddechovka na nedělní odpoledne je dobrá.


Hodnocení: 80%

Pokud byste si knihu Černé světlo chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat