čtvrtek 20. července 2017

Alwyn Hamilton - Poušť v plamenech

O čem to je?:


Amání je neohrožená pistolnice a osud pouště jí leží v rukou. Pouštnímu národu země Mirádži vládnou smrtelníci, alev divokých, holých pustinách se pořád potulují mystická stvoření z dávných pověstí a někde prý stále čarují i samotní džinové. Na městečku Prachov ale nic mystického ani magického není a Amání se už nemůže dočkat, až z něj zmizí. Jestli zde zůstane, jejím osudem je skončit „buď provdaná, nebo mrtvá“, takže se Amání hodlá z Prachova dostat za pomoci své ostré mušky. Když se na střelecké soutěži setká s Jinem, tajemným a neskutečně přitažlivým cizincem, usoudí, že našla ideální únikovou cestu. Ale za celé roky, kdy fantazírovala o útěku z domova, se jí určitě nesnilo, že odsud uteče před vražednou sultánovou armádou s uprchlíkem hledaným za velezradu na mytickém koni. A určitě nečekala, že se do toho uprchlíka zamiluje… nebo že jí mladík pomůže odhalit mocnou pravdu o tom, kdo Amání opravdu je.


Co já na to?:

Inu, upřímně jsem se nechala zlákat překrásnou obálkou, zajímavou anotací a lákadlem orientu. Od knihy jsem čekala něco trochu více jiného než jsem dostala. Částečně je chyba i ve mně, protože nejsem fanouškem westernu a tudíž mě kniha nemohla nikdy natolik chytnout. Poušť v plamenech je totiž nejen fantasy kniha, ale míchanice orientu s westernem. Kromě toho, že western opravdu nevyhledávám, mix orientu a westernu mi teda taky nějak nejde dohromady.

Kniha je o dívce Amání, která žije v jednom malém městě Prachově, kde se mimo jiné nachází továrna na zbraně. Prachov sídlí v Posledním kraji, a žádná sláva to tu není. Je zde nouze o peníze, lidi si vidí do karet a celkově tu sranda už dávno skončila. Amání po smrti matky touží z města i z kraje vypadnout, najít svobodu nejlépe v hlavním městě Izmánu, o kterém jí matka tolik vyprávěla. Ale aby moha utéct od své tety a strýce, který si jí chce vzít za xtou ženu, musí získat peníze.

Odjede v noci potajnu do vedlejšího města, kde se zúčastní střílecí soutěže. V přestrojení za kluka, neboť holku by tam v životě nepustili. Amání je vynikající pistolnice a tudíž se probojuje až do posledního kola, kde se o výhru utkává s místním přeborníkem a neznámým cizincem Jinem. Bohužel soutěž je narušena a celá stodola končí v plamenech a Amání se vrací domů bez peněz.
Druhý den pracuje v obchodě své tety, když do města dorazí vojáci, kteří hledají nebezpečného uprchlíka. Tímto uprchlíkem je Jin, kterého Amání schová pod pultem. A to proto, že vycítí příležitost k útěku společně s Jinem. Jin jí vzít sebou nechce, ale poté co dojde k nebezpečným událostem mu nic jiného nezbyde a bere Amání sebou. A tady začíná dobrodružství, které se táhne celou knihou.

Kniha je to dobrodružná, zajímavá, fantasy a nechybí tu ani pořádná lovestory. Od jiných podobných knih se tato liší v tom, že se zde neodehrává klasický milostný trojúhelník a láska mezi Amání a Jinem je daná a uvěřitelná. Dalším plusem bych vyznačila to, že Amání se na konci knihy dozví svůj původ a kupodivu to není žádná ztracená dcera sultána nebo nějaká důležitá osoba, která je potřeba k získání trůnu. Ano, její původ je důležitý pro děj v knize, ale není nenahraditelný. Nebo zatím, ještě nevím, co bude v dalším díle.

Kniha je to útlá, čte se rychle, možná až moc. Příběh je na prvotinu pěkně napsán, ale na zadek si z něho nesednu. Bohužel mi zde chybělo pořádné odvyprávění historie země, autorka zde odkazuje na různé legendy, které jsou pro hrdiny důležité, ale moc je nevysvětluje. A ten mix westernu a orientu mi sem prostě neseděl. Podle mě tam toho westernu bylo nějak moc. Je hezké, že hlavní hrdinka je zručná pistolnice, ale proč to sem tahat? Western patří do Ameriky a ne na poušť.

V románu také vystupují různé nebezpečné bytosti, o kterých bych se ráda dozvěděla víc, ale mám smůlu, možná v dalším románu? A ono toho bylo víc. Každopádně je to takové nedotažené, není to 100 % podařené. Celý svět, který je zde vykreslen dle mého není úplně do detailu promyšlen a jsou zde bohužel mezery. Pokud si autorka k tomu přimyslela různé mýty a legendy, tak ať je odvypráví a hned to vše bude i pochopitelnější.

Na závěr bych řekla, že to byla taková příjemná oddechovka, ale netuším zda se pustím i do pokračování, až vyjde. Zase tolik mě to nezaujalo. Každopádně obálka je nádherná, ale i ona má jednu vadu. V tomhle horku se z přebalu drolí barva a než jsem knihu dočetla, byla jsem celá od třpitek. Takže pokud budete číst venku na sluníčku, moc nedoporučuju J.


Hodnocení: 50% takový průměr, nemastný neslaný.

Pokud byste si knihu Poušť v plamenech chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem právě dočetla a mám podobné dojmy :) Líbila se mi, líbí se mi Orient, džinové i to, že tu nejsou milostné trojúhelníky. Ale nějak mi přijde škoda do příběhu který by mohl být hezky orientální tahat i americký western :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) super, že nejsem sama, kdo má podobný názor, souhlasím, že to mohlo být hezké orientální, ale holt se to autorka rozhodla namixovat, jsem tedy zvědavá na pokračování :) každopádně díky bohu za to, že se to obešlo ještě bez milostného trojúhelníku, to už by bylo na mě moc :)

      Vymazat