neděle 18. prosince 2016

Colleen Hoover – Bez naděje

O čem to je?:


Je lepší zjistit pravdu, nebo věřit lžím?

Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly.

Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené. 


Co já na to?:

Tahle kniha se mi dostala do ruky náhodou a brala jsem jí jako odpočinkovou YA knihu, u které si oddechnu a vypnu. Inu dopadlo to trochu jinak.

Ze začátku to vypadalo na klasickou romanťárnu. Všechno se vyvíjelo přesně, jak to u středoškolské romance má být. Ona je drsňačka a střídá kluky, on nejde pro ránu daleko a oba se do sebe zamilují. Všechno postupuje dle daného scénáře, jak už u těchto knih bývá. Ovšem za první třetinou se to zlomí a rozjede se to do něčeho, co jsem absolutně nečekala. Pravda, romance zůstala, ovšem autorka se s tím rozhodně nemazala a dala do toho docela dost zvratů, až si člověk říkal, co všechno hlavní hrdinka musí zakusit. Bohužel už to pak začalo hraničit s fantasmagorií a nereálností, ale i tak to nebylo špatné.

 A o čem to tedy je? Sky se dosud učila doma se svojí matkou, stýkala se se svojí nejlepší kamarádkou Six, která bydlí naproti a obě spolu střídají kluky jak na běžícím páse. Z tohoto důvodu už je Sky dávno známá mezi středoškoláky, kteří si o ní nemyslí nic dobrého. Na poslední maturitní ročník se rozhnodně Sky nastoupit do školy.  Bohužel zrovna v tu chvíli její kamarádka odjíždí na výměnný pobyt do zahraničí a nemůže tak být Sky oporou v prvních dnech školy. V první den školy se Sky seznámí s novým klukem na škole, který je gay a utvoří tak kamarádství. Po škole potkává Sky Holdera v místní samoobsluze a setkání je to prapodivné. Holder se chová divně a ptá se jí na její jméno. A když ho ještě potká při odpoledním běhání, vypadá to, že osud chtěl, aby se tito dva lidi dali dohromady. Holder dává jasně najevo, že má o Sky zájem, ale stále je tu jeho podivné chování. Navíc Holder má jistou pověst, která zrovna není růžová a Sky ví, že by se měla mít na pozoru.

Víc už vám neřeknu, protože potom už se to rozjede a nechci vás obrat o zážitek, který kniha nabízí. A upozorňuju, že nic není takové, jak se na první pohled zdá. Jako není to špatné čtení. Bohužel ke konci už to začíná být přitažené za vlasy, hlavně jedna scéna, kterou vám nemohu prozradit. Tu si autorka rozhodně mohla odpustit.

Začátek knihy mi trochu připomínal knihu Navždy a věčně, kde se také hlavní hrdinka rozhodne nastoupit do posledního ročníku střední a Holder tak trochu připomíná hlavního hrdinu z této knihy. Co se týče Sky, tak ta je občas na facku a sem tam by potřebovala pořádně proplesknout a Holder je až moc dokonalý a sladký.

Kniha je určena pro mladší čtenáře, ale tou zápletkou si zase říkám, zda to není až moc drsné. Ale nápad je to rozhodně dobrý a zase je to trochu něco jiného, než obvykle bývá. Ale spíše bych zvýšila věk hlavních hrdinů, dosadila je na vysokou nebo tak nějak a zařadila bych to pro starší čtenáře. Já bych to asi někomu mladšímu moc nedoporučovala.


Hodnocení: 60%

Žádné komentáře:

Okomentovat