čtvrtek 13. dubna 2017

Robert Brynzda – Noční lov

O čem to je?:

Jedné horké červnové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě. Oběť, vážený praktický lékař, je nalezen ve své posteli udušený. Zápěstí má svázaná a oči pod průhledným sáčkem upevněným těsně pod hlavou vypoulené.

O několik dní později umírá za podobných okolností další muž a Erika společně s kolegy Petersonem a Mossovou tuší, že čelí sériovému vrahovi. Ten své oběti sleduje a vyčkává na vhodný okamžik, kdy udeří.

Co mají oba mrtví společného? Existuje v jejich minulosti nějaké tajemství, které by je mohlo spojovat? A co je spojuje s vrahem?

Erika dělá vše pro to, aby Nočního lovce zastavila a dopadla, i když opět riskuje a dostává se do konfliktů s nadřízenými. A navíc možná vrah začíná sledovat i ji...


Co já na to?:

Tak tu máme pokračování Dívky v ledu. Dívku v ledu provázel obrovský marketingový boom, což už jsem zmiňovala v předchozí recenzi. Zajímavé je, že Noční lov sice taky provázely reklamy, ovšem stejná situace se už neopakovala. Zatímco Dívkou v ledu byl zaplaven celý Instagram, Noční lov zas tak vidět není. Možná lidi konečně přišli na to, že to zas taková bomba není. Takže je Noční lov lepší než předchozí román? Zlepšil se autor? Na to je jednoduchá odpověď – Ne.

Nejdříve se podíváme na to, o čem to je. Je červen, v Londýně udeřila vlna veder a ve svém domě je nalezen mrtví doktor. K případu je povolána naše stará známá Erika Fosterová se svým týmem. Místní praktický lékař byl nalezen svojí matkou ve své posteli úplně nahý, udušený sebevražedným pytlem, který měl natažený přes hlavu. U postele byly nalezeny homosexuální pornografické časopisy. Tento lékař se právě rozváděl se svojí manželkou, která ho před časem opustila i se synem.
Za pár dní je nalezen zavražděný moderátor jedné reality show. Vražda je provedena stejným způsobem a je už jasné, že tu máme sériového vraha. Za pár týdnů je nalezen další zavražděný muž. Erika rozjíždí pátrání a je dokonce kontaktována samotným vrahem.

No takže, co bych k tomu vlastně řekla. Erika je stále stejně nesnesitelná i když se jí autor snaží vykreslit v lidských podobách. I po dvou letech neustále truchlí pro svého manžela a její život je stále stejně bezútěšný.

Kdo je vrahem nemusíte zjišťovat nijak dlouho, protože autor nám to prozradí v polovině knihy. Rovnou řeknu, že tohle nemám ráda. Nejradši se nechávám překvapit až do konce, kde se ve velkém finále vrah odhalí. Tohle je jako najít schované vánoční dárky ještě před štědrým dnem. Takže tímhle si u mě pan Bryndza plusové body nezískal.

Ale obrovským mínusem knihy jsou okopírované situace z prvního dílu. Najdete je zejména za polovinou knihy, kde je opět Erika odvolána z případu, případ na starosti dostane její protivník a celkově je to jeden velký opis z jedničky.

První polovina knihy ještě jde, je to celkem napínavý i když styl vražd není nijak originální, je to opět vykrádačka z ostatních detektivek. Ale aspoň to šlo, ve chvíli, kdy je vrah odhalen, tak to začíná jít z kopce. Za mě jedna velká nuda.

Bohužel vám nemohu dál říct, co se dělo, protože ve chvíli, kdy je Erika odvolána z případu, tak jsem knihu zavřela a nedočetla. Protože už jsem na to neměla nervi, nepotřebuju číst to, co jsem už jednou četla a ve finále mě ani dopadení vraha nezajímalo. Možná bych to dočetla aspoň z důvodu, abych zjistila, jaký měl vrah motiv, ale tak ten je už stejně prozrazen.

Pokud hodlá pan Bryndza pokračovat psaním detektivních románů (o thrillerech se mluvit nedá), myslím si, že další investici do jeho děl už vkládat nebudu.


Hodnocení: 20% - dala bych i nulu, ale zase to bylo čtivý a první polovina celkem šla.

Pokud byste si knihu Noční lov chtěli zakoupit, na Srovnavame.cz se můžete podívat, kde jí nabízejí nejlevněji.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Mě se moc nelíbila ani Dívka v ledu, nějak mě neoslnila. Na Noční lov se sice chystám, ale bojím se zklamání. Erika byla totiž nesnesitelná a celkově mi kniha nesedla :D Znám teda mnohem lepší krimi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, no tak to jsem ráda, že nejsem jediná, komu se Dívka v ledu nelíbila, ale pořád byla lepší než tohle, to jsem dočíst nedokázala. Taky znám mnohem lepší krimi :)

      Vymazat