středa 9. listopadu 2016

Jennifer L. Armentrout - Navždy a věčně

O čem to je?:
Pro někoho může být mlčenlivost zbraní. Pro Mallory „Myšku“ Dodgeovou představuje štít. Naučila se, že nejlepším způsobem, jak přežít, je neříkat nic. Přestože od její noční můry uplynuly už čtyři roky, dělá si starosti, že svůj strach nikdy nepřekoná.

Po letech domácího vyučování adoptivními rodiči se musí Mallory postavit čelem k tomu, že maturitní ročník stráví na veřejné střední škole. V hlavě se jí odehrávaly všelijaké děsivé scénáře, nikdy se jí však ani nesnilo o tom, že hned první den ve škole narazí na Ridera Starka, svého kamaráda a ochránce, kterého neviděla už od dětství.

Netrvá dlouho a Mallory si uvědomí, že pouto, jež kdysi s Riderem sdílela, nezesláblo. Naopak, čím víc se jejich vztah prohlubuje, tím víc vychází najevo, že dívka není jediná, kdo zápasí s minulostí. Když se Riderův život vymkne kontrole, Mallory se musí rozhodnout, jestli zůstane mlčet, nebo promluví. Kvůli lidem, které miluje, a kvůli vlastní budoucnosti musí pravda vyjít najevo. 

Co já na to?:

Od této autorky jsem četla už několik knížek, ale musím říct, že tato se docela vymyká. Od ostatních autorčiných románů se zabývá vážným tématem a je spíše zaměřená na vyrovnání se s vlastní minulostí než na rozvíjející se vztah hlavních hrdinů. Je pravda, že kniha je spíše určená pro mladší čtenáře, ale tématem knihy dokáže uspokojit i starší čtenáře.

Mallory vyrůstala společně s Riderem v pěstounské rodině, kde o rány a hlad nebylo nouze. Na rozdíl od Ridera nebyla Mallory oblíbenkyní pěstounů a musela si dávat velký pozor, aby na sebe neupoutala pozornost. Pokud se tak nedopatřením stalo, což bylo často, vždy se Rider postavil před Mallory a výprask schytal za ní. Jednoho dne ale došlo k tragédii, která Mallory změnila život. Tato tragédie přivedla Mallory do náruče nových adoptivních rodičů, kteří se po ztrátě dcery, rozhodli ujmout nemluvné a zničené Mallory a pomoct jí. Bohužel ale bez Ridera, který po tom, co Mallory odvezli do nemocnice, netuší, co se s jeho nejlepší kamarádkou stalo.

O čtyři roky později nastupuje Mallory do posledního ročníku na střední škole. Pro Mallory je to obrovská výzva, neboť dosud docházela na domácí vyučování, ale pokud chce jít na vysokou školu, musí absolvovat poslední ročník ve škole. Mallory má stále potíže s mluvením, neumí mluvit před cizími lidmi, přesto si první den najde ve škole kamarádku. Na poslední vyučovací hodině se ale vedle ní do lavice posadí kluk, který jí doslova vyrazí dech. Je to totiž Rider.

Mallory se začne s Riderem sbližovat a ani čtyři roky nedokázali smazat pouto, které mezi nimi kdysi vzniklo. Bohužel Rider takové štěstí jako Mallory neměl a sám bojuje o přežití a o vlastní budoucnost. Dalším problémem jsou Malloryni adoptivní rodiče, kterým se Rider nelíbí a hlavně mají strach, aby Rider neposunul Mallory zpět do minulosti. Po další tragédii, která se stane, se ale musí Mallory rozhodnout, zda má Ridera zachránit před vlastním zničením, anebo se naučit žít bez Ridera.

Hlavním tématem knihy není, jak se na první pohled zdá, středoškolská láska, ale zneužívání a zanedbávání výchovy. Ačkoliv se hlavním hrdinům v románu už nic takového neděje, ale oba se musí se svojí minulostí vyrovnat a najít smysl života a cestu, jakou se budou ubírat. Zatímco Mallory již velký kus cesty k uzdravení ušla, Rider neušel ani kousek. A tak zatímco byl v dětství on ten silnější, teď musí být silnější Mallory. Rider kdysi Mallory zachránil život, teď ho ona musí zachránit jemu.
Kniha není smutná, naopak dává naději, že i to, co se zdálo na začátku těžké a neuskutečnitelné, se může stát skutečností. Je to krásně napsaný román, autorka zde dobře vykreslila obě hlavní postavy a jejich cestu k uzdravení. Přesto tahle kníže je spíše pro mladší ročníky, než jsem já. Ale rozhodně to nebylo špatné.

Co bych knize vytknula, byla asi její délka. Kniha má skoro 500 stran a myslím si, že to není zas tak nutné. Ubrala bych možná tak sto stran a pak by to bylo super. Ne všechno, co je v románu napsáno, tam musí být. Příběh plyne až zbytečně pomalu.


Hodnocení:  70%

2 komentáře:

  1. zrovna knihu čtu jsem asi na 200 strane , od autorky mam precteno vsechno v čestine a jsem nadsena ,, libí se mi ze nejsou naivní jak někteří hrdinové a zaobírá se vážnějším tématem

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, já už četla kromě dvou knih taky všechno a rozhodně patří mezi mé oblíbené autory :) tak ať se kniha líbí až do konce :)

    OdpovědětVymazat