středa 20. července 2016

Samuel Bjork - V lese visí anděl

O čem to je?:

Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.


Co já na to?:

Tato knížka se jedná o první detektivku tohoto autora, který píše pod pseudonymem. A musím říct, že takhle dobrou prvotinu jsem snad ještě nečetla. Snad jen Rowlingovou a jejího Harryho Pottera. Hodně mi tahle knížka připomíná detektivky dvojice Hjortha a Rosenfeldha a to hlavně co se týče hlavních postav detektivů.

Jedná se o klasickou severskou krimi, který nijak nevybočuje, ale rozhodně není špatná. Tak to vůbec. Samotná zápletka je zajímavá a netypická, ale není to zase nic moc nového. Za sebe taky musím říct, že už 100 stran před koncem jsem věděla, kdo je hlavní pachatel.

Co se týče stylu psaní, tak to je super. Autor jde do hloubky, představí hlavní vyšetřovatele i s jejich soukromým, najdeme zde i několik dějových linek. Přeběh není zaměřený pouze na vyšetřování, ale jsou zde i odbočky, takže zde najdeme příběh malého kluka, co jde zachránit dívku ze spárů sekty, autor se zaměří i na sektu samotnou a na jejich vůdce, pak je tu i mladá aktivní učitelka, která vloží věci do vlastních rukou anebo mladého a nadějného ajťáka, který jde do nové práce a nestačí se divit. A pak je tu samozřejmě samotná zápletka – vražda malých holčiček. Už od začátku je celkem jasné, že pachatel unese i vnučku hlavního detektiva, neboť oběti jsou ve stejném věku a taktéž mají jít do školy, takže si logicky každý domyslí, jak bude vypadat finále.

Co se týče finále, tak to je klasický, pachatel unese vnučku, podaří se mu sebrat i jednu z detektivek a zbytek týmu jde na pomoc. Jméno pachatele mě taky moc nepřekvapilo, neboť jak už jsem psala výše, tušila jsem to. Každopádně důvod jeho činů už mi jasný nebyl, takže jsem aspoň takhle byla překvapená.

Jediný, co mi na knize vadilo, bylo, že autor se docela dost věnoval sektě a jejím protagonistům, ale ve finále zde ani o sektu tolik nešlo a konec tohoto příběhu zahrál do autu. Takže doteď tak trochu netuším, proč vlastně tolik stránek o sektě, když to vlastně k ničemu nevedlo.


Hodnocení: 90% - knížka je čtivá, dobře napsaná a rozhodně stojí za přečtení a já už jsem zvědavá na další díl.

5 komentářů:

  1. Knížku mám doma, ale ještě jsem se k ní nedostala. Budu to uset napravit a už teď se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem jí taky měla dlouho v knihovně a odolávala jsem, nakonec jsem po ní chňapla a pak jsem litovala, že jsem jí tak dlouho ignorovala. Opravdu stojí za přečtení:)

      Vymazat
  2. Taky mám doma knihu doma už pěkně dlouho a stále na přečtení čeká. Budu ji muset posunout na přední místa :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zjistila ze své zkušenosti, že knihy, které dlouho nechávám ležet v knihovně, tak jsou pak super :)

      Vymazat
    2. Taky se mi to už několikrát potvrdilo :)

      Vymazat