neděle 26. června 2016

Angela Marsons - Němý křik

O čem to je:

Ani ta nejtemnější tajemství nezůstanou pohřbená navždy…
Pět postav stojí u mělkého hrobu. Jeden po druhém se vystřídali při jeho kopání. Jáma pro dospělého by zabrala víc času. Zmařili nevinný život, ale uzavřeli smlouvu a zpečetili ji krví.
Po letech se středoanglické Black Country ocitá v šoku – nejprve je nalezena brutálně zabitá ředitelka místní chlapecké školy, následuje objev lidských ostatků u bývalého dětského domova. A další hrůzné zločiny… 

Detektiv inspektor Kim Stoneová si záhy uvědomí, že hledá zvrácenou osobu, jejíž vražedná pouť trvá už pár desetiletí. Že je třeba ji dopadnout, než znovu udeří. A že nezbývá než se co nejdřív vyrovnat s vlastními démony z minulosti. Protože jinak by už mohlo být příliš pozdě.


Co já na to?:

Na tuhle knížku jsem slyšela samou chválu, ze všech možných reklam a knihkupectví na mě křičely slogany, že se jedná o nejlepší bestseller, o naprostou bombu a že se jedná o nejprodávanější titul roku 2015. Oki, už jsem se naučila, že ne vždy se jedná o naprostou bombu a po zkušenostech se Zmizelou, kterou naprosto nenávidím, přistupuji k takovým to knihám s pochybami.

Inu z mého pohledu se o senzaci, ze které bych si sedla na zadek, nejedná. Jako není to špatný, to zase ne, ale je to prostě takový průměr. Rozhodně bych tomu nedávala nálepky o nej knihu, ale budiž, reklama musí být.

Takže vlastně o co se jedná? Pochopila jsem, že se jedná o autorčinu nejlepší knihu, která na první pohled není špatně napsaná, jenom tomu něco chybí. Navíc se jedná o první knížku ze série případů Kim Stoneové a určitě zkusím i pokračování. Ale zpět. Rovnou od první stránky naskočíme do rozjetého vlaku, žádná omáčka okolo, ale rovnou první vražda. Následuje krátké seznámení se s hlavní hrdinkou a jejím týmem, ale žádné řeči okolo, autorka vyjmenuje postavy a k nim pár stručných vět o jejich životě. Stejně je to se samotnou Kim, jejíž minulost se vlastně dozvíme až skoro na konci knihy.

Musím autorku pochválit, že i když vytvořila hlavní hrdinku, která je problematická a svá, tak z ní neudělala alkoholičku, feťačku nebo totálního losera. Příjemná změna. Jak už jsem psala, začínáme hned první vraždou a že těch mrtvých tam ve finále je. Autorka rozhodně vraždami a úmrtími nešetřila.

Samotný příběh je zajímavý. Vydáme se jak do minulosti staré 10 let, tak i do současnosti, zabrousíme do problematiky chudinských čtvrtí, dětských domovů, pěstounské péče a do politiky. Samotné finále je rozhodně zajímavé a nečekané. Ačkoliv jsem měla několik typů na vraha, ani jeden nevyšel a rozhodně jsem nečekala tenhle konec. Ale víc nepovím, to si sami přečtěte.

A teď co mi tu chybí. Knížka je sama o sobě dobře napsaná, hlavní postavy jsou sympatické a někdy i docela vtipné. Ale autorka prostě nešla do hloubky. Mě přijde, že psaní tak trochu odflákla. Nic tu pořádně nerozepsala a už samotné představování týmu bylo odbyté. Já bych brala, kdyby se více rozepsala o detektivech a jejich životě, když se jedná o sérii, která má více pokračování. Jediný co nakonec prozradila je Kimina minulost a to už jsem ani nečekala, že se v téhle knížce dozvím. Mě to přišlo, jako že se jedná o xtý díl ze série a všechno podstatné bylo již řečeno v předchozích dílech.


Hodnocení: 70%.

3 komentáře:

  1. Asi bych takovou knihu úplně nemusela číst.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se kniha líbila, přestože jsem měla trošku problém s hl. postavou. Možná, že bude autorka, co se postav týče, sdílnější v dalších dílech, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu jsem sama zvědavá, protože jak už jsem tu psala, mrzelo mě, že ty hlavní postavy odbyla, ale tak uvidíme :)

      Vymazat